CorelDraw med Function Plotter

Til at lave grafikken til min hjemmeside og mine dokumenter, gør jeg især brug af CorelDraw suiten, der indeholder en række programmer, herunder især CorelDraw, Corel PhotoPaint og CorelRAVE. Førstnævnte er vektorgrafik-programmet, hvormed man kan lave skalerbar grafik (klik på billedet for en forstørret version).

 

 

Photo Paint, derimod er bitmap-programmet, som især benyttes, når der arbejdes med billeder og manupulation af disse. Her arbejdes med pixels! (klik på billedet for en forstørret version).

 

 

CorelRAVE er et animationsprogram (kan sammenlignes med en miniudgave af programmet Flash), som jeg ikke vil omtale yderligere her.

 

 

 

Function Plotter

For at kunne bruge CorelDraw effektivt i forbindelse med Matematik, er det hensigtsmæssig med en facilitet, som kan tegne grafer for matematiske funktioner. Denne facitet findes ikke direkte i CorelDraw, da programmet fortrinsvist er rettet imod almindelige grafikere. I princippet kan man meget smart selv lave Makroer, der kan gøre sådanne ting i CorelDraw - via det såkaldte VBA (Visual Basic for Applications) - men det kræver træning at lave større makroer. Heldigvis har en meget erfaren russisk programmør, Alex Vakulenko, skrevet en meget omfattende og avanceret makro, kaldet Function Plotter. Ved installation af makroen skabes der en ikon i værktøjslinjen i CorelDraw (se billedet ovenfor), så plotteren kan altså aktiveres direkte fra værktøjslinjen. Der åbnes et vindue med en mængde muligheder (klik på billedet for en forstørret version).

 

 

Du kan endda definere dine egne funktioner og gemme disse til eventuel senere brug. Desuden kan tegne-projekterne gemmes. Jeg vil ikke kommentere mere her, blot nævne, at programmet (shareware) kan købes for 25 US$ på Alex Vakulenkos hjemmeside:

http://www.oberonplace.com/products/plotter/index.htm

Du kan i øvrigt finde flere fine små programmer (VBA makroer) til CorelDraw på Alex' hovedside på:

http://www.oberonplace.com